Şükrü Aysan
Şükrü Aysan, 1969 yılında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Akademisi, resim bölümünden mezun olduktan sonra Paris’e giderek kavramsal sanat üzerine araştırmalar yapmıştır. 1960 sanat eğilimlerini inceleyen sanatçı, art povera, land art, video art gibi biçimler üzerinde çalışmıştır. Ülkeye döndüğünde akademide hocalık yapmaya başlayan sanatçı, kavramsal sanatın yaygınlaşması üzerine çalışır. Akademide açtığı sergiyle, enstalasyonlarını sunar ve klasik sanatın en önemli kurumunda açılan ilk kavramsal sergi özelliği taşıyan sergisi büyük bir önem arz etmektedir.
Sistem adını verdiği dizisini yapmaya başlar.1972 yılında, yeni benimsediği sanat anlayışının ülkesindeki zeminini hazırlamayı hedefler. Bu bağlamda, kavramsal sanatı kapsayan bir dosya hazırlayarak, Akademide hocası olan Adnan Çoker’e gönderir. Amacı, benimsediği ve üzerinde çalıştığı kavramlar ve sanat bağlamında felsefesini geliştirmek ve bu felsefeyi toplumla tanıştırarak yeni alanın benimsenip anlaşılmasını kolaylaştırmaktır. (Giray 236)
1970’lerde kavramsal sanat ve enstalasyonun gelişmesi için çalışmış, Sanat Tanımı Topluluğu’nu kurmuştur. Sanat Tanımı Topluluğu, Sol Le Witt’in kavramsal kuramını açıkladığı yazıları yayınlayan Art and Language dergisinden yararlanmışlardır. Kavramsal sanatı incelerken yerel problemleri eserlerinde anlatmışlardır.
Kavramsal sanatın öncü isimlerinden biri olan Şükrü Aysan eserlerinde nesne ve dili bir arada kullanmıştır. Sanatında yaşamı, zaman kavramanı irdeler bu sorgulamadan doğan imgeler yaratmaktadır. Sanatçı yerleştirmelerinde video sanatından da yararlanmıştır.
Dairesel formlarla kâğıt üzerine pigment ve metal malzemeler kullanarak yapıtlarını biçimlendiren Şükrü Aysan ve Sanat Tanımı Topluluğu sanatın sınırlarını ve işlevlerini sorgulayarak sanatın bir meta olarak satılabilmesine karşı çıkmışlardır. Üzerinde çalıştıkları sorun, sanat kavramını sorgulayarak resmin görsel niteliklerini belirlemeleridir. Sanatın yapısı ve doğası üzerine araştırmalar yapmışlardır. (Alkan 124)