Met Müzesi 1 Milyon Dolar Değerindeki Eserleri Satılığa Çıkardı

Metropolitan Sanat Müzesi New York'ta pandeminin neden olduğu bir bütçe açığını kapamak için kendi koleksiyonundan 200'den fazla baskı ve fotoğraflarını satılığa çıkardı.

Met müzesi eserlerin satışı için en ünlü müzayede evleri ve özel alıcılarla görüşmelere başladı bile. İlk olarak müzeye ait 3 eser Christie's in 24 Eylül'deki müzayedesine satışa sunulacak. Robert Frank, Roy Lichtenstein ve Frank Stella'ya ait 3 eserin satışının 900.000 ile 1.4 milyon arası olması bekleniyor.

Sanat çevresi tarafından eleştirilere maruz kalan Met direktörü Max Hollien sadece print eserleri satıcaklarını koleksiyonun geri kalanın bu uygulamadan etkilenmeyeceğini açıkladı.

Benzer bir satış geçen sene Baltimore Müzesi tarafından Andy Warhol, Clyfford Still ve Brice Marden'ın eserleri satışa çıktı, lakin müze gelen baskılara dayanamayarak satışı geri çekti. Yine geçen sene Brooklyn Müzesi eserlerin bakımını sağlayabilicek parayı toplamak için old masters eserlerini sattı. Bu satışlara olanak sağlayan ise Sanat Müzesi Yöneticileri Derneği (AAMD) oldu.

Association of Art Museum Directors'ın ortak kararla 2022 yılına kadar müzelerin pandemi etkilerini azaltmak adına koleksiyonların satışını desteklemeye başladı. Birçok müze bu kararı bütçe problemlerini çözmek yerine koleksiyonlarını genişletmek için kullandı.

 Kurumların sahip olduğu eserlerin yakın zamanda satışı, müze dünyasının içinde ve dışında gergin bir tartışmaya yol açtı. Uygulamanın karşıtları, müzelerin önemli sanat tarihi parçalarını sattığını ve muhtemelen onları özel ellere teslim ettiğini iddia ediyor. Taraftarlar, bunu yapmanın kurumların koleksiyonlarını radikal bir şekilde, daha fazla çeşitliliğe izin verecek şekilde şekillendirmelerine izin verdiğini iddia ediyor.