Şizorfren Ressam: Richard Dadd

Richard Dadd ve Perileri

Richard Dadd 1 Ağustos 1917 yılında İngiltere’ de dünyaya gelmiştir. Hayatını iki dönemde inceleyebileceğimiz sanatçı Kraliyet Sanat Okulu’n da eğitim görmüştür.  Victoryan Dönemi’nin genel konularını dönemin sanatçılarıyla birlikte takip etmiştir. Periler, oryantalist, romantik konuları resimlerinde işlemiştir. Erken döneminin en ünlü eserleri The Book of British Ballads,  The Kentish Coronal’ dır. Sanatçı  William Powell Frith, Augustus Egg, Henry O’Neil  beraber ‘’Clique’’ grubunu kurarak akademik sanatını eleştirirler. Onlara göre sanatı ve sanatçıyı halkta değerlendirmelidir.

 

1842 yılında   Sir Thomas Phillips’in doğu seyahatine eşlik eder. Kapsamlı olan gezide Avrupa’dan başlayarak Yunanistan, Türkiye ve Filistin üzerinden Mısır’a gelirler.

Mısır’da Nil Nehri’n de yaptıkları bot gezisi sırasında Richard Dadd’in ruhsal durumunda problemler ortaya çıkar. Kendini Mısır’ın antik tanrısı Osiris sanır. Başlarda sıcağın etkileri sanılan bu durum İngiltere’ye döndüklerinde de devam eder. Sanrıları yüzünden ressam, etrafındaki insanları iblis olarak görür. Krizlerinin birinde iblis olduğunu düşündüğü babasını öldürür. Babasını öldürmesinden sonra Paris’e kaçan Richard Dadd burada da rahat durmaz ve turistleri öldürmeye teşebbüs eder. Paris polisi tarafından tutuklanıp İngiltere’ye geri yollanır. İngiltere’ de psikolojik sorunlarından dolayı ruh hastalıkları hastanesine yatırılır ve paranoid şizofreni tanısı koyulur.

 

Hastanede resim yapmasına izin verilen Richard Dadd burada sanat hayatı boyunca vermediği kadar başarılı eserler ortaya koyar. En ünlü eseri olan The Fairy Feller’s Master-Stroke 9 yılda yapar. Resimde büyük bir detaycılık görülür. Tablonun tamamına yayılan desen ve figürlerle yoğun bir anlatım vardır. Cinler, periler, papaz ve ana karakter olarak da bir oduncu bulunur. William Shakespeare’e atıflarda bulunur. Richard Dadd akciğer hastalığından öldüğünde resmi yarımda kalmıştır.

Yazar: Duygu Gençer