• Cancel
    Filter
Filter

II. Online Müzayede

Lot: 19 » Tablo

Ferit İbrahim

"Atatürk"
Mukavva üzeri ıslak imzalı müdahaleli fotoğraf
38x28 cm


Ferit İbrahim
1882 yılında Üsküdar'da dünyaya gelen Ferit İbrahim, asker kökenli bir aileye mensuptur. Babası gazi unvanı almış bir miralay (albay), annesi İstanbul'un tanınmış aile lerinden birinin kızı Asiye Ha nım'dır. Ferit İbrahim Üsküdar İdadisini bitirdikten sonra bir süre Mülki ye'ye devam etti. FERİT İbrahim, Beyoğlu’nun ilk Türk fotoğrafçısıydı. Büyük Postahane karşısındaki ilk fotoğrafhanesini, buraya nakletmişti. Beyoğlu’nda, değişik tarihlerde, iki ayrı yerde atölyesi olmuştu, ama ana caddeden ayrılmamıştı. Şimdiki Olgunlaşma binasından, Lale Sineması üstüne taşınmıştı. Atölyesini, yaşlılık döneminde Kadıköy’e nakledinceye kadar, burada uzun yıllar mesleğini sürdürdü.

Fotoğrafhanesinin bütün duvarları, ünlü kişilerin büyütülmüş fotoğraflarıyla kaplıydı. Arkasındaki duvardaki büyük fotoğraf -bir bakıma meslektaşı sayılan- Cumhuriyet’in ilk yıllarından beri fotoğrafçılığa tutkusu ile tanınan, dönemin İçişleri Bakanı, merhum CEMİL UYBADIN’a aittir.

Ferit İbrahim’in salonunda -1925 yılında- ATATÜRK’ün Çankaya’da aldığı fotoğraflardan, büyütülmüş ve Ferit İbrahim’e imzalanmış 3 muhteşem eser de hayranlıkla seyredilirdi. 

Details
previous
Go to Page: / 8
next